lördag 16 februari 2008

Ät Morötter

Jag var tvungen att kolla upp det där med tomaterna. Naturskyddföreningen har gjort en rapport om tomater och om deras klimatpåverkan. Där konstaterar man att: "... kan man generellt dra slutsatsen att ett kg svenska frilandsodlade morötter bara kräver mellan 1/40 till en 1/25 så mycket energi som ett kg svenska växthusodlade tomater. Enligt en överslagsräknings som gjorts i S.M.A.R.T -studien skulle vi varje år spara olja som krävs för att värma upp 13600 villor på ett år om alla svenska skulle byte en växthusodlad tomat per vecka mot en morot"

Vilket kraftigt förstärker min teori att vi ska äta mer morötter! Morot är en fantasktisk grönsak. Billig, hållbar, lätt att hitta både ekologisk och närodlad. Dessutom så har den lågt GI och inehåller många vitaminer. Jag har en idé om att om man äter en morot ca. 10min innan varje måltid så borde det bidra till en nyttigare kost och minskad vikt. Moroten gör att GI:n för hela måltiden sänks, äter man den detssutom en stund innan måltiden så kommer mättnadskänslan tidigare och du äter inte lika mycket av det mindre nyttiga som måltiden innehåller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar